Anders dan in een ver, ver verleden, zijn er steeds meer vrouwen in de politiek te vinden. Ze sluiten zich aan bij een politieke partij, werken zichzelf naar de top en bereiken zelfs het ondenkbare: een functie als premier van België.
Hoewel Sophie Wilmès degene was die daadwerkelijk voor elkaar kreeg, gaat dit artikel over Zuhal Demir. Ze mag dan geen premier zijn, veel politieke invloed heeft ze wel. Bij welke partij ze is aangesloten, hoe haar werk eruit ziet, waar ze vandaan komt en nog veel meer, lees je hier. Misschien ben je hier geraakt vanuit interesse of bewondering, maar hoe dan ook zal Demir je inspireren.
Wie is Zuhal Demir?
De nu 43-jarige Zuhal Demir is lid van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Vandaag de dag zal je haar kennen als Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme. Een hele mond vol, voor een toch wel erg belangrijke functie binnen onze politiek. Ze bekleed overigens deze functie sinds 2019, dat is alweer vier jaar geleden! Thema’s de stikstofproblematiek en meer onderwerpen worden door haar behandelt. Ze is streng, maar rechtvaardig.
Zo kan je politieke loopbaan van Demir kenmerken door haar sterke conservatieve standpunten en haar inzet voor het Vlaamse belang. Ze is een opvallende persoonlijkheid in de Belgische politiek en wordt vaak besproken vanwege haar standpunten en beleidsmaatregelen.
Loopbaan
Over die loopbaan gesproken, laten we deze eens voor je uitdiepen. We beginnen maar even bij de basis, haar personalia:
Naam: Zuhal Demir
Geboren op: 2 maart 1980
Eerste woonplaats: Genk, in de wijk Waterschei
De hogere studies van Demir waren:
- Rechten aan de Universiteit van Leuven (bachelor)
- Arbeidsrecht aan de Vrije Universiteit Brussel (master, specialisatiejaar)
Hierna ging ze, na een aantal hobbels met vooroordelen en hindernissen (als studerende, zelfstandige vrouw), aan de slag bij een internationaal advocatenkantoor met als standplaats Antwerpen.
Er gingen jaren voorbij, tot ze in contact kwam met Jan Jambon. Het begin van haar politieke zou hierna een stroomversnelling aannemen. Wacht, we zetten het even voor je in een overzichtelijk overzicht:
- 2010 (tot 2015): op de lijst voor N-VA voor de federale verkiezingen. N-VA maakte deel uit van het federale parlement en Demir had een zitje bij de commissie Sociale Zaken.
- 2012 (tot 2015): lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen voor Antwerpen. Uiteindelijk benoemd tot districtsvoorzitter. Dit stopte in 2015, toen ze naar een ander district verhuisde.
- 2016 (tot 2017): op de lijst als federaal parlementslid voor Limburg.
- 2017 (tot 2018): eed afgelegd als staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Personen met een Beperking, Gelijke kansen Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid.
- 2018 (tot 2019): terug naar de Kamer, maar niet als lid van de federale regering, wel als federaal parlementslid voor Limburg.
- 2019 (tot heden): Vlaams Minister voor Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme
Overigens is ze nooit naar een andere partij overgestapt dan de N-VA. Dat Jan Jambon, huidig Minister-President van België, haar meer dan tien jaar geleden aansprak en haar aanmoedigde de politiek in te gaan, is erg positief gebleken. Voor nu lijken er geen plannen te zijn om van functie te veranderen en denken we dat Demir nog wel even op deze plek blijft.
Privé
Achter een professionele loopbaan schuilt altijd een privéleven. Een privéleven met aspecten die ervoor hebben gezorgd dat ze bepaalde keuzes maakt, verschillende overtuigingen aanneemt en is wie ze is. We zullen nu verschillende aspecten van dat deel van haar leven ontdekken.
Afkomst
De ouders van Zuhal Demir zijn van Turks-Koerdische achtergrond. Hoewel ze zelf eerst ook de Turkse nationaliteit droeg, heeft ze daar inmiddels afstand van gedaan. Zo zegt ze hierover op de website van de N-VA:
“Turkije en ik zijn jaren geleden uit elkaar gegroeid. Ik ben een Vlaamse vrouw geworden met trotse, Koerdische roots. Alles wat Turkije niet wou. Ik heb hier gestudeerd, geleefd, een kind gekregen, sta als vrouw onafhankelijk in de wereld.”
Zuhal Demir – N-VA (2023)
Dat zelfstandig zijn werd overigens wel door haar ouders aangemoedigd. Om hard te werken, haar best te doen op school en geen uitdaging uit de weg te gaan. Helaas leverde dat in met name haar studententijd nog wel wat tegenslagen op. Je moest als een vrouw van die leeftijd helemaal niet ver van huis gaan, op kot gaan en het zo ‘bont’ maken. Gelukkig heeft ze het tegendeel bewezen en heeft ze een carrière waar velen tegenop kijken.
Haar afkomst is overigens niet iets wat ze onder stoelen of banken schuift, maar eerder iets waar ze op een bepaalde manier afstand van doet. Ach, de Belgische nationaliteit siert haar en we zijn trots dat we haar tot onze landgenoten mogen benoemen.
Partner
Afgezien van haar afkomst, heeft Demir natuurlijk ook nog een ’thuis’. We weten dat ze de moeder is van een meisje genaamd Rozanne. Hier is ze veel mee bezig, al vind ze het soms lastig dat ze niet altijd even veel aandacht aan haar kan geven, vanwege haar drukke baan. Zie hier in ieder geval een zoet plaatje van Demir met haar dochtertje.
Maar, als er een dochter is, betekent dat dan ook dat Demir een lief heeft? Nou, het antwoord hierop is wat ingewikkelder dan gedacht. Zo zegt ze in interviews eigenlijk altijd dat dat een stukje privé is en er niks over kwijt wil. Echter is er weleens in de media voortgekomen dat de vader van Rozanne, Michael Lescroart is. Of dit waar is en of Demir nog of überhaupt een relatie met hem heeft, is onbekend. We gaan er maar voor het gemak vanuit dat het niet waar is en dus dat Demir niet vrijgezel is, maar haar liefdesleven gewoon stilhoudt. In ieder geval hopen wij nog altijd stilletjes dat er ooit wél wat bekend over wordt, al begrijpen we als dat niet zo is.
We zijn benieuwd of jij net zo onder de indruk bent van Zuhal Demir, zoals wij dat zijn. Laat je het ons even weten?