Als je ooit hebt gehoord van iemand die zijn vriend de titel ‘wingman‘ geeft, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar wat dit precies betekent. Het concept van een wingman heeft namelijk inmiddels al een tijdje zijn weg gevonden naar onze sociale lexicon en heeft een specifieke betekenis die verder gaat dan alleen een vliegende metgezel.
Om die reden zullen we in deze blog eens iets dieper ingaan op het begrip. We vertellen je wat een wingman eigenlijk is en waarom het hebben van een goede wingman zo waardevol kan zijn. Tegelijkertijd zullen we je ook wijzen op eventuele gevaren van zo’n iemand. Het is namelijk niet de bedoeling dat hij alsnog jouw flirt mee naar huis neemt, in plaats van jij zelf. Ach, lees maar gauw verder, dan wordt het vanzelf duidelijk.
De oorsprong van het begrip
Om te begrijpen wat een wingman nu eigenlijk is, moeten we eerst even terug naar de oorsprong. Een oorsprong waar jij waarschijnlijk nooit aan had gedacht. Want, zo blijkt, de term ‘wingman’ vindt grappig genoeg zijn oorsprong in de luchtvaart. Tijdens luchtgevechten in oorlogstijd was een wingman de piloot die een andere piloot ondersteunde in gevechten, bijvoorbeeld door vijandelijke aanvallen af te weren of door de rug van zijn partner te dekken tijdens manoeuvres.
Dat komt omdat piloten altijd in een bepaalde formatie vliegen. Degene naast hem, die dus letterlijk onder de ‘wing’ van de betreffende piloot vloog, werd beschouwd als de ‘wingman’. Bij een aanval ging de formatie uiteen in kleinere formaties. Zij met wie jij wegvloog, is of zijn dus je wingman/ wingmen.
De betekenis van een wingman
In moderne contexten verwijst een wingman naar iemand die een vriend ondersteunt in sociale situaties, vooral bij het ontmoeten van potentiële romantische partners. Een wingman staat klaar om zijn vriend te helpen zelfverzekerd en aantrekkelijk over te komen. Goed om te weten is dat een effectieve wingman niet alleen iemand is die er fysiek aanwezig is, maar ook iemand die de behoeften van zijn vriend begrijpt en bereid is om hem te ondersteunen. Enkele kenmerken van een goede wingman zijn dan ook:
- Empathie
Een gemoedelijk persoon met het juiste inlevingsvermogen in zijn vriend, om de juiste partner aan e haak te slaan. - Zelfvertrouwen
Hup hup, een flinke bubs zelfvertrouwen is zeker niet verkeerd. Zo weet hij dat hij tenminste interessant genoeg is om het gesprek aan te knopen, om vervolgens jou aan te prijzen. - Vlot
Als hij net zo awkward is als jijzelf, gaat het natuurlijk nooit lukken. Al binnen een klein tijdsbestek moet hij weten of het gaat lukken of niet. Zo niet, dan moet je niet te lang stil blijven staan en over naar de volgende. - Bereidheid om eigen behoeften opzij te zetten
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw wingman er vandoor gaat met degene die jij juist wilde veroveren. Hoe interessant die romantische partner ook is, jouw wingman moet jou de hemel inprijzen. - Slimme strateeg
Met een vlotte babbel en wat smooth moves moet het echt wel lukken om de potentiele catch van de avond naar binnen te hengelen. Maar dan moet je wel de juiste strategieën toepassen.
Kijk aan, dat klinkt toch als een ideale wingman voor het geplande avondje uit van dit weekend?
Je ideale wingman is…
… een kopie van jezelf. Hij zorgt ervoor dat hij een afleiding vormt voor anderen, zodat jij je puur en alleen kan richten op jouw flirt. Hij is de man die je interessant doet overkomen en zichzelf op de achtergrond houdt. Het is degene die bevestigt dat jij er ook mag zijn en je net dat ene duwtje in je zij geeft om inderdaad op iemand af te stappen. Met andere woorden, het is een loyale vriend, wie er graag voor zorgt dat jouw single leven een keer to an end komt.
Wingman etiquette: do’s en don’ts
Maar goed, als jij je in de situatie als wingman bevindt, wat natuurlijk ook heel goed kan omdat jij bijvoorbeeld zelf al een relatie hebt, dien je wel rekening te houden met enkele belangrijke etiquette-regels. Deze hebben we in do’s en dont’s vormgegeven. Lees:
Do’s:
- Moedig je vriend aan om initiatief te nemen.
- Wees ondersteunend en positief.
- Respecteer de wensen en grenzen van je vriend.
Don’ts:
- Forceer je vriend niet in ongemakkelijke situaties.
- Neem niet alle aandacht voor jezelf.
- Ondermijn niet het zelfvertrouwen van je vriend.
In principe allemaal vrij logische dingen, waarbij de derde do en de eerste don’t misschien wel de aller belangrijkste zijn. Is je vriend er klaar mee, stop dan direct met waar je mee bezig bent. Een avondje geen ‘succes’ is echt geen grote ramp, toch?
Wingwoman
In het geval van een heteroman, kan hij ook kiezen voor een wingwoman. In deze context is zij degene die zichzelf opstelt als een mogelijke vlam, maar, als het erop neerkomt, toch kan zeggen dat zij niet bij hem hoort. Dat die andere dame het dus zeker wel kan proberen.
Anderzijds wordt een wingwoman ook wel geassocieerd met een vrouw die voor haar vriendinnen hetzelfde doet als een wingman voor zijn vrienden. Er wordt dan simpelweg een ander gender aan het begrip gehangen, maar alle ‘functies’ blijven in principe hetzelfde.
Conclusie
Dus, voor nu hebben we wel genoeg informatie verteld, nietwaar? Een goede wingman kan in elk geval een onschatbare waarde hebben in het romantische leven van een persoon, door ondersteuning te bieden, zelfvertrouwen te vergroten en nieuwe mogelijkheden te openen. We hopen dat jij ook een goede wingman hebt. Want, hoe leuk zou het zijn dat hij degene is die je met de liefde van je leven samenbrengt?