Sam Bettens: carrière, gezin, en transgender

Hij was ooit een zij. Hij voelde zich weleens schuldig tegenover de rest van de wereld. Maar hij is toevallig ook de lead zanger van de band genaamd K’s Choice. Hij is in dit geval niemand minder dan Sam Bettens, in ons land een bekende voor velen. Mocht je hem niet kennen, dan zit je al helemaal bij deze blog aan het goede adres.

Want, dames en heren (en alles er tussenin), wij presenteren je bij deze een soort ode aan Sam Bettens. We gaan kijken naar zijn carrière, naar hoe zijn gezin er vroeger uit zag, maar ook hoe dat nu is. Er komt informatie voorbij over zijn transitie en nog zo veel meer. Met andere woorden, dit wil je absoluut niet missen. Zo ver zijn wij ook al gekomen!

Wie is Sam Bettens?

Met iedere maand 260k + luisteraars op Spotify, is K’s Choice vandaag de dag nog wel degelijk relevant, als je het zo kan noemen. Deze band bestaat uit de broers Sam en Gert Bettens, wie worden bijgestaan door Reinout Swinnen. Reinout speelt op de toetsen, Sam zal je horen zingen en gitaarspelen, zijn broer zal soms te horen zijn op het keyboard, de gitaar of middels zijn zang. En oh ja, Sam Bettens staat ook nog met zijn andere band, Rex Rebel, graag op het podium. In dit geval is Gert Bettens ‘omgeruild’ voor Wim van der Westen.

Anyway, Sam Bettens zal je voornamelijk kunnen kennen van zijn muzikaliteit. Overigens heeft hij niet heel lang geleden ook nog een boek uitgebracht, maar daarover later meer. In principe groeide Sam op met het idee dat hij zijn ‘hokje’ nog moest vinden. Hoewel hij later ontdekte dat er ontelbaar veel hokjes zijn en die van hemzelf gewoon oké is, heeft hij dus wel een lange tijd getwijfeld aan zijn identiteit.

Transgender

Dat had in principe alles te maken met het feit dat Sam, wie vroeger Sarah was, zich niet thuis voelde in zijn vrouwelijke lichaam. Omdat zijn jeugd eigenlijk verder wel heel goed was, dat hij en zijn broer de kans kregen om hun band tot een succes te laten brengen (en dus niet naar school te gaan) voelde dat helaas niet altijd even ‘eerlijk’. Maar goed, uiteindelijk gaat Sam in 2019 in transitie en wordt een man. Hoe stoer dat je gewoon voor jezelf kiest.

Relatie en gezin

Natuurlijk had dat grote invloed op zijn gezin en vrouw. Zijn vrouw was immers ooit getrouwd met een vrouw en voelt zich nog steeds lesbisch. Daarentegen had ze ineens een man naast haar op de bank zitten. Bovendien moet het ook wel een grote stap zijn geweest voor hun vier kinderen (van wie twee geadopteerd). Na jarenlang twee moeders te hebben gehad, hebben ze ineens een vader en een moeder.

Ook voor de relatie met zijn ouders was het even een moeilijk moment. Althans, ze accepteerden Sams keuze meteen (voor zover we weten), maar ze zijn wel van een andere generatie. Een generatie waarin dat soort begrippen toch wel anders werden gereageerd.

‘Ik ben’

Gelukkig verliep de transitie van Sam as good as can be, inclusief reacties van de dierbaren om hem heen. Een tijdje geleden besloot hij zijn gevoelens op papier te zetten. Hij schreef het boek niet met een bepaalde intentie of voor een specifiek publiek, maar het ging over van allerlei vlakken uit zijn leven. Hoe samen zijn leven combineert als rockster, als echtgenoot én als (stief)vader. Een indrukwekkend verhaal dat, wat ons betreft, zeker de moeite waard is om eens te gaan lezen. Mocht je bijvoorbeeld zelf twijfelen aan je geaardheid of aan je gender, dan kan je lezen dat het niet erg is als het nog niet durft uit te spreken, nog niet durft te ondergaan of talloze aanmoedigen nodig hebt om aangemoedigd te worden.

Carrière

Maar goed, om even terug te komen op wat de wat meer ‘luchtigs’, Bettens’ carrière met K’s Choice. Door de jaren hebben ze namelijk wel degelijk wat hits gehad. Ze kregen het uiteindelijk voor elkaar om op te treden over de hele wereld. Misschien zijn ze daarom in België zelf wat minder bekend en hebben ze meer fans die ergens vandaan komen.

Fans of niet, vandaag de dag spelen ze nog steeds. Hoewel de formatie wel wat anders is dan voorheen, lijken ze nog steeds wel succes te boeken. Laatst was bijvoorbeeld hun 30-jarig bestaan. Hoe vet dat je van je passie gewoon je baan hebt kunnen maken en dat je op die manier je leven kan leiden. Dat staat dan even los van ‘problemen’ die je in je persoonlijke leven bestaat. Dat je plezier hebt in je werk is namelijk ook heel erg belangrijk! Zo konden ze het zich permitteren om twintig jaar geleden een meerjarige pauze in te lassen, zodat de broers zich konden richten op hun solo carrière. Het is wat dat betreft een droom voor veel jonge artiesten.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat Sam Bettens het heeft gemaakt in zijn leven. In zijn veertiger jaren kiest hij nog voor een transitie, hij speelt al bijna zijn hele leven in de muziek en heeft een mooi gezin en een fijne vrouw. Wat we nog niet hadden verteld: hij heeft zelf zijn eerste kleinkind al mogen verwelkomen, wat ontzettend fijn moet dat ook zijn geweest. Nou ja, we wensen hem, zijn band en zijn gezin nog veel geluk in zijn leven. Op naar een fijne toekomst!