In de fascinerende wereld van dieren is er een grote verscheidenheid aan intelligentie en gedrag. Sommige dieren vertonen verbazingwekkend slimme eigenschappen, terwijl anderen bekend staan om hun eenvoudige denkvermogen. In dit artikel duiken we dieper in de dierenwereld en ontdekken we welke dieren als het ‘domste’ worden beschouwd. We zullen ook enkele andere interessante feiten over dieren verkennen. Laten we beginnen!
Let op: wij hangen als mens een soort label aan dieren, dat wellicht helemaal niet zo op hen toepasbaar is. Met andere woorden, wij projecteren een menselijke eigenschap op een niet-mens. Dat een dier ‘dom’ is, is daarom misschien wel net zo fascinerend als het allerslimste dier.
De kandidaten
Weet je wat, we zullen er niet langer omheen draaien en je aan een aantal kandidaten voorstellen. Kandidaten die zeker door de beugel kunnen gaan als ‘domste dier ter wereld’.
#1 Goudvis
Goudvissen zijn populaire huisdieren, maar ze hebben niet bepaald een reputatie als briljante denkers. Hun geheugen wordt geschat op slechts enkele seconden, wat betekent dat ze steeds opnieuw vergeten wat er gebeurt. Je zou daarmee de goudvis als kandidaat voor ‘domste dier ter wereld’ kunnen neerzetten. En toch, toch is dat dus niet waar. Dat over die seconden, is een fabel. Zo herkennen goudvissen zeker wel dingen die ze eerder hebben gezien.
Toch is de hersenpan van een goudvis wel wat specifieker ingericht. Een organisme zal er precies genoeg voor moeten doen, om te weten hoe hij moet overleven. Een goudvis heeft als ‘overlevingsmechanisme’ de kennis om zich aan heel veel verschillende omstandigheden aan te passen. Hij kan dan ook op veel plekken leven, óók in de (te kleine) vissenkom waar je hem in stopte.
#2 Kakapo
De kaka-hoe? De kakapo. Het is een papagaai-achtige diersoort die met deze reputatie bekend staat, omdat hij nogal vergeetachtig is. Deze vogelachtige, vergeet namelijk constant dat hij te zwaar is en daardoor niet kan vliegen. Bestudeer je het gedrag van een kakapo, dan zal je zien hoe hij aanstalten maakt om de lucht in te gaan, om vervolgens neer te ploffen. Niet vooruit te branden, dat dier. Naast zijn vergeetachtigheid zou je de vogel kunnen classificeren als een soort ‘naief’, omdat hij nog weleens de neiging heeft om recht op zijn vijanden af te lopen, in plaats van te vluchten.
Maar dat de kakapo inmiddels een erg geliefd diertje is, zegt niets over zijn aanwezigheid op de aarde. Sterker nog, door geïmmigreerde vijanden (honden, hermelijnen, etc.) en de aanwezigheid van levensbedreigende schimmels, dunt de populatie van de kakapo uit. Inmiddels lijkt de populatie te zijn gestabiliseerd, maar het kan zo de andere kant op vliegen (snap je?).
#3 Ezel
De perceptie van domheid bij ezels komt mogelijk voort uit vooroordelen en onbegrip. Ze hebben hun eigen gedrag en manieren van communicatie, die mensen soms verkeerd interpreteren. Met de juiste training en zorg kunnen ezels echter heel nuttige en betrouwbare dieren zijn.
Hoewel ze dus misschien niet dezelfde intelligentie evenaren van sommige andere dieren, zijn ezels eigenlijk heel slim op hun eigen manier. Ze hebben een goed geheugen en kunnen leren van ervaringen. Ezels zijn ook zeer taai en kunnen uitstekend omgaan met zware werkomstandigheden. Het is belangrijk om alle dieren met respect te behandelen en hun unieke eigenschappen te waarderen. Wederom dus een dier die de test van ‘domste dier ter wereld’ niet zal behalen.
De winnaar…
De winnaar van de titel ‘domste dier ter wereld’ is dan toch wel echt de kakapo. Ook al kan je bij dat dier ook denken; hij heeft toch maar wel een hele tijd al weten te overleven en te overbruggen. Het dier zal ongetwijfeld slimme karakters hebben. Echter is het gewoon echt heel grappig dat hij vergeet dat hij niet kan vliegen en telkens weer neerploft.
Dieren die de mens niet goed begrijpt
Naast de vooroordelen over ezels en goudvissen, denken, of eigenlijk dachten, mensen over nog veel meer dieren dat ze niet slim waren. Wat dacht je bijvoorbeeld van kwallen. Deze, bijna, alien-achtige dieren hebben geen hersens. Toch schijnen ze slimmer te zijn dan gedacht. Zo kwam in september 2023 nog in het nieuws dat kwallen schijnen te kunnen leren. Leren van fouten, het inschatten van afstanden en het gedrag te veranderen aan de hand van veranderingen. En dat kan alles door het vermogen om contrasten te herkennen. Met slechts 1000 zenuwcellen en geen hersenen, dus. Fa-sci-ne-rend!
Slimme dieren
Slimme dieren zouden we dan ook classificeren aan wat wij als mens als ‘slim zien’. Dieren die met hun gedrag, denkwijze en geheugencapaciteit wellicht het dichtste bij mensen komen. Een lijstje van deze dieren, is:
- Olifant
Olifanten staan bekend om hun uitstekende geheugen. Ze kunnen zich gebeurtenissen herinneren die zich jaren geleden hebben voorgedaan, wat essentieel is voor hun survival in the wild. - Dolfijn
Dolfijnen behoren tot de meest intelligente zeedieren. Ze vertonen complex sociaal gedrag en kunnen communiceren met behulp van geluidssignalen. Er is sprake van een geheugen, herkenning van zichzelf in de spiegel en het vormen van groepen die zich tegen een ander kunnen keren. - Mier
Mieren staan bekend om hun collectieve gedrag. Ze werken samen als een geoliede machine, hoewel ze individueel misschien niet als intelligent worden beschouwd. - Octopus
Octopussen zijn ongelooflijk slimme wezens. Ze kunnen complexe problemen oplossen en zelfs ontsnappen uit afgesloten containers, wat aantoont dat intelligentie in de dierenwereld op veel verschillende manieren voorkomt. Verder communiceren ze met elkaar en hebben een goed geheugen. Wellicht kunnen ze nog meer, maar helaas is er nog niet heel veel bekend.
Omdat er nog steeds nieuwe diersoorten worden ontdekt en we bijvoorbeeld van de oceaan nog niet eens half waar het uit bestaat, kan het zo maar zijn dat er nog veel slimmere dieren leven. Echter zien vele onderzoekers de ‘mens’ nog steeds als slimste ‘dier’. Wij zijn dan ook de meest dominante diersoort op aarde. Het domste dier is daarentegen misschien wel nóg moeilijk om te classificeren. Want wat is ‘dom’?