Dit zijn minder bekende spellen die je met ballen speelt

assorted-color balloons

Volleybal, basketbal, voetbal en honkbal zijn eigenlijk allemaal wel spellen met een bal die je zal kennen én waarschijnlijk ook al weleens gespeeld hebt. Ze worden door veel mensen geadoreerd en dat begrijpen we ergens ook wel. Al moeten we eerlijk zeggen dat wij meer van het kaliber ‘we raken nooit een enkele bal’ zijn.

Maar goed, in deze blog gaan we het niet over onszelf hebben, nee, we zullen je informeren over vijf balspellen die niet zo bekend zijn. Deze verschillen op van allerlei vlakken van elkaar, dus lees gerust verder om je te laten inspireren. Misschien hebben wij wel hét nieuwe spel voor jou (en je vrienden) gevonden!

5x fantastische balspellen

We vallen maar direct met de deur in huis en vertellen je graag over welke spellen we je willen informeren. Geloof ons als we zeggen dat je versteld zal staan van al deze spellen. Lees:

Sepak Takraw

De oorsprong van dit spel ligt in Zuidoost-Azië. Als we het zelf zouden moeten beschrijven, dan zouden we zeggen dat het een soort voet-volleybal op een soort badmintonveld is. Maar goed, het wordt gespeeld met een rieten of synthetische bal en drie spelers per team. De spelers gebruiken hun voeten, knieën, borst en hoofd om de bal over een net te krijgen. Je kan wel begrijpen dat het spel daarmee een opmerkelijke behendigheid en flexibiliteit van de spelers vereist. De spectaculaire acrobatische sprongen en trappen zorgen voor een snel en intens spel, waarbij elke rally een adembenemende show van atletisch vermogen biedt. Wat zouden wij het toch eens gaaf vinden als dit een Olympische sport zou worden.

Tjoekbal

Waarschijnlijk is dit ook een spel wat je nog niet kent, maar zeker moet ontdekken. Tenminste, dat vinden wij. Het is een sport die elementen van handbal en een trampoline combineert. In plaats van een doel staat er een trampoline, waar je een bal tegen aan gooit en welke dan weer door een teamgenoot moet worden opgevangen. Daarmee vereist het spel snelheid, precisie, maar dus ook een hoop teamwork. In plaats van dat je slechts één doelpuntmaker hebt, heb je er dus minimaal twee. Verder is de sport vrij intensief en dynamisch, waarbij elke beweging telt. Ben je atletisch en houd je van strategisch denken, dan is dit misschien wel hét spel voor jou.

Plinko

Plinko? Jazeker. Plinko is een casinospel waarin spelers een bal laten vallen vanaf de bovenkant van een driehoekig bord met een raster van pinnen. De bal stuitert willekeurig tussen de pinnen terwijl hij naar beneden valt, waardoor de uitkomst puur op geluk is gebaseerd. Onderaan het bord bevinden zich verschillende vakjes met verschillende uitbetalingen. Het doel is dan ook om de bal in een vakje met een hoge uitbetaling te laten belanden. De eenvoud en het onvoorspelbare karakter maakt het voor een speler zowel vermakelijk als spannend. Spelen dus!

Bocce

Wij zouden zeggen dat dit een soort veredelde vorm van het bekende jeu de boules is. Echter zouden we het daarmee voor de echte italianen tekort doen en dus houden we het maar gewoon op bocce. Heel gek dat we het met dat spel vergelijken, is het overigens niet, want het doel is om de eigen ballen zo dicht mogelijk bij de kleinere doelbal te krijgen. Twee teams van één tot vier spelers nemen het tegen elkaar op, waarbij strategie en precisie cruciaal zijn. Bocce is daarmee een sociale en toegankelijke sport, geschikt voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Echt het proberen waard, dus!

Bossaball

Bossaball is een dynamische sport die volleybal, voetbal, gymnastiek en capoeira combineert. Het wordt gespeeld op een opblaasbaar veld met een trampoline in het midden, waardoor spectaculaire sprongen en acrobatische bewegingen mogelijk zijn. Teams bestaan uit drie tot vijf spelers die de bal met elk deel van hun lichaam mogen raken, behalve hun handen en armen. Het doel is om de bal over het net te krijgen en te scoren door deze op de grond van het tegenstandersveld te laten landen. Bossaball is niet alleen fysiek uitdagend, maar ook visueel aantrekkelijk, en biedt een unieke mix van sport en entertainment.

Hoe introduceer je een nieuw spel?

Wellicht spreekt een van deze spellen je wel aan en wil je het introduceren bij je familie, vrienden of collega’s. Echter vraag je je af hoe je zo’n spel eigenlijk bij hen introduceert. Nou, begin allereerst bij het begin. Dit omvat een korte uitleg van regels en doelstellingen, waarmee je het begrip van het spel bij de medespelers vergroot. Geef vervolgens een korte demonstratie of speel een paar oefenrondes om vertrouwd te raken met het spel.

Wees geduldig, moedig iedereen aan en ben degene die misschien wel een nieuw spel voor in de pauze op het werk heeft geïntroduceerd. Je zal zien dat dit soort dingen ontzettend in de smaak vallen (en bovendien kan het de commitment ook nog eens vergroten). Nou ja, we hopen dat je wat aan de informatie hebt gehad in deze blog en binnenkort lekker aan het spelen gaat. Voor nu wensen we je een prettige dag en zien je graag nog eens terug op Dude!