De mooiste oude retro namen van dit moment

selective focus photography of baby holding wooden cube

In een tijd waarin individualiteit hoog in het vaandel staat, kiezen steeds meer mensen voor oude retro namen voor hun kinderen. Deze namen, die ooit in de vergetelheid waren geraakt, maken een opmerkelijke comeback in de moderne tijd. Maar wat drijft deze terugkeer naar de namen van weleer? En waarom hebben oude retro namen zo’n aantrekkingskracht in de huidige samenleving?

In deze blog gaan we dieper in op de mooiste oude retro namen van dit moment. Let wel dat we misschien naar jouw mening een naam vergeten of juist een naam gebruiken die jij niet ‘retro’ genoeg vindt. Met andere woorden, het kan zijn dat niet alle namen je zullen aanstaan, maar daar hebben wij in ieder geval vrede mee. Voor nu lekker beginnen met lezen, zouden we willen zeggen.

30x hippe, retro namen

We vallen maar direct met de deur in huis, en beginnen graag met twee lijsten van vijftien namen die je aan je zoon of dochter zou kunnen schenken. We houden het bewust even alleen op jongens en meisjes namen, omdat genderneutrale namen in die tijd (helaas) nog een stuk minder aan de orde waren. Overigens betekent het niet dat deze helemaal niet bestaan. Denk aan ‘Marijn’. Deze naam is lang niet zo populair als twintig jaar geleden en werd/ wordt zowel aan jongetjes als meisjes gegeven.

Meisjes

Allereerst vijftien meisjesnamen. Elk uniek in zijn soort, maar wat ons wel is opgevallen, is dat veel namen eindigen op een ‘e’. Soms is dit omdat een mannenaam wat vrouwelijker werd gemaakt, lees ‘van Chris naar Christine’, anderzijds is het meer toeval en spreek je zelfs over een stomme ‘e’.

 1. Monique
 2. Odette
 3. Yvette
 4. Germaine
 5. Irene
 6. Agnes
 7. Marthe
 8. Christine
 9. Guenievre
 10. Johanna
 11. Lena
 12. Josephine
 13. Aafke
 14. Neeltje
 15. Brechtje

Als wij onze favoriet mogen geven, dan is dat misschien wel Brechtje. Schattig, maar niet té schattig om een volwassen vrouw zo te laten heten. Overigens zijn we er ons van bewust dat er wel nog oudere namen bestaan. Echter gaat het in deze blog over retro namen en niet ouderwets. Zoiets als ‘Jacoba’ verstaan wij onder ouderwets en niet onder retro. Betekent trouwens niet dat we het geen mooie naam vinden, maar dan snap je waar we vandaan komen.

Jongens

Gefeliciteerd! Misschien is er wel een zoon op komst. Hoe leuk is het dan dat je een naam uit kiest uit onderstaande lijst? De namen zijn leuk, retro en geven zeker weten een grote vibe af. Grote kans dat de naam misschien ook wel goed bij jullie eigen namen passen. Tenminste, we schatten zo in dat de meeste van onze lezers millenials zijn en zij hebben over het algemeen nog wel relatief retro namen welke hun oorsprong vinden in onze taal.

 1. Hidde
 2. Hugo
 3. Simon
 4. Benjamin
 5. Willem
 6. Karel
 7. Corneel
 8. Hendrik
 9. Albert
 10. Pieter
 11. Elias
 12. Marius
 13. Oscar
 14. Joep
 15. Gijs

Ja, je voelt ‘m al aankomen! Wij zouden bij deze lijst kiezen voor de naam ‘Elias’. De oorsprong van de naam ligt dan wel in de Bijbel, maar ook zonder die betekenis, is het een prachtige, simpele naam, waarvan we bijna zeker weten dat het goed bij jouw kindje past.

Hoe kies je de juiste naam voor je kind?

Best intens eigenlijk, dat je als ouders de verantwoordelijkheid krijgt om iemands naam te kiezen, die hij of zij (waarschijnlijk) zijn of haar hele leven zal dragen. Hoe doe je dat dan eigenlijk, de juiste naam kiezen voor je kind. Nou, zie het allereerst als een groot avontuur. In principe start het bij de basis en daarbij kan je uit twee opties kiezen:

 • Je kunt de traditionele route volgen en je kind vernoemen naar een familielid.
 • Je kunt ook een creatieve afslag nemen en een unieke naam kiezen die bij hun persoonlijkheid past. Als je een paar namen in gedachten neemt, kan je wellicht ook pas kiezen bij de geboorte. Dan zie je of het bijvoorbeeld juist wel of geen Hugo is, maar eerder een Willem.

Overweeg verder zoiets als de klank, betekenis en hoe het klinkt als je het voor de duizendste keer roept, omdat ze stiekem de koekjespot hebben leeggegeten. Echter, het belangrijkste van alles is om een naam te kiezen waar je hart van gaat glunderen waarvan je denkt: ‘Ja, dit is ‘m!’ En wees gerust, uiteindelijk zal het kindje niet anders weten en zich waarschijnlijk helemaal goed voelen met zijn of haar eigen naam.

Waarom kiezen voor een retro naam?

Kijk, je moet helemaal niets. Sterker nog, als jullie geen retro naam willen gebruiken, dan why would you? We vragen je alleen maar even om nog nét iets verder te lezen, we vertellen je namelijk waarom je een retro naam zou kunnen kiezen. Ten eerste kan het een eerbetoon zijn aan familietradities, waardoor een gevoel van verbondenheid met het verleden ontstaat. Retro namen hebben vaak een tijdloze charme en kunnen een uniek tintje toevoegen aan de naam van je kind. Daarnaast zijn ze vaak minder gebruikelijk dan moderne namen, waardoor je kind opvalt zonder te trendy te zijn. Het kiezen van een retro naam kan ook een manier zijn om een klassieke uitstraling te combineren met een vleugje originaliteit. Kortom, het is een persoonlijke keuze die past bij de voorkeuren en stijl van de ouders.

Conclusie

Retro namen zijn terug van weggeweest en winnen aan populariteit onder aanstaande ouders. Deze tijdloze namen, vaak geïnspireerd door het verleden, brengen een nostalgische charme met zich mee en voegen een vleugje originaliteit toe aan de namen van kinderen. Ga je voor Marius, of kies je liever voor een Albert? Wat dacht je wellicht van Josephine, nadat je Odette van je lijstje hebt gestreept? Ach, als aanstaande ouders zullen jullie ongetwijfeld de juiste keuze maken.