Belgische zangeressen met stemmen als nachtegaaltjes

Het voelt bijna iets té nationalistisch als we zeggen dat de beste zangeressen van de wereld toch echt wel van Belgische bodem komen. Maar goed, je kan zeggen wat je wil, we hebben door de jaren heen toch echt wel een aantal pareltjes afgeleverd. ‘We’ is niet de redactie van Dude, maar gewoon, heel België.

Omdat we graag deze zangeressen in een zonnetje willen zetten en het liefst iedereen willen laten weten wat voor talent ze hebben, zetten we ze voor je op een rijtje.

Let op! Als jouw favoriete artieste er niet tussen staat, betekent dat niet dat we haar niet waarderen. Misschien zie je haar wel in een volgend artikel voorbij komen…

Axelle Red

Fabienne Demal (Axelle Red is haar artiestennaam) is een Belgische singer-songwriter en een bekende persoonlijkheid in de muziekwereld. Anders dan je misschien denkt, zingt Demal niet alleen in het Frans. Sterker nog, naast het Nederlands, zijn er ook Engelstalige en zelfs Spaanse songs uitgebracht. Daarmee staat Demal bekend om haar veelzijdige muzikale talent en haar bijdrage aan verschillende genres, waaronder pop, soul en R&B.

Al 30 jaar geleden boekte ze haar eerste internationale successen. Hits uit die tijd, waaronder ‘Sensualité’ en ‘Parce que c’est toi’ worden vandaag de dag nog plat gedraaid. Je hoor elke keer weer die stem, doordrenkt met emotie en kracht. Uiteindelijk levert het haar een trouwe fanbase op, evenals prijzen en erkenningen. Ze maakt nu nog steeds nieuwe dag en viert dit jaar dus haar 30 jarig jubileum.

De top tracks van Axelle Red

Feitje: Naast haar muzikale carrière staat Axelle Red overigens ook bekend om haar maatschappelijke betrokkenheid en inzet voor humanitaire doelen. Zo gaf ze vorig jaar een kerstconcert, waarvan de opbrengst van de kaartverkoop onder verschillende goede doelen werd verdeeld.

Selah Sue

Nee, niet iedere zanger gebruikt een andere naam dan zijn echte, maar toevallig doet Selah Sue dat ook. Ook, net als de dame die we hierboven hebben beschreven. In het dagelijks leven heet Selah Sue, Sanne Putseys. Deze knappe, blonde verschijning is al jarenlang een groot succes met haar liedjes.

De genres waar haar muziek in te plaatsen is, zijn reggae, soul en jazz. Noem het één van de drie of juist een combinatie van alles, je zal in ieder geval versteld staan van haar stem. De nummers zijn voorbeelden van artistieke integriteit en het vermogen om diepgaande emoties een plekje te geven. We zijn erg gefascineerd door haar manier van muziek maken. Het heeft wat unieks, wat speels, wat prikkelends.

De top tracks van Axelle Red

Feitje: het eerste album dat ze uitbracht (in 2011), droeg als titel haar eigen artiestennaam. Je kon haar toen aankondigen met: ‘Hier is Selah Sue, die een lied speelt uit haar album, Selah Sue!’

Annie Cordy

Hoor je Annie Cordy, dan heb je hoe dan ook het gevoel dat er een trip down memory lane aan de gang is. Voor sommigen zal haar muziek voor eeuwig een plekje in hun hart krijgen. Annie Cordy, geboren als Léonie Cooreman op 16 juni 1928 in Laeken, België, was een legendarische Belgische zangeres, actrice en komiek. Ze was een van de meest geliefde en iconische figuren in de Belgische entertainmentindustrie.

Cordy brak door in de jaren 50 en werd al snel bekend om haar levendige persoonlijkheid en vrolijke optredens. Ze bracht talloze hits uit, waaronder ‘La Bonne du Curé‘ en ‘Tata Yoyo‘. Maar, zoals je misschien al even las, was Cordy niet alleen een zangeres. Zo deed ze ook mee in verschillende films en televisieshows als actrice. Helaas overleed Anny Cordy op 4 september 2020, maar haar muzikale erfenis leeft voort in de harten van haar fans.

De top tracks van Annie Cordy

Feitje: Koning Albert II verhief haar in 2004 in de adelstand. Ze werd toen een persoonlijke barones, erg indrukwekkend als je het ons vraagt. Het laat maar al te goed zien wat voor invloed zij heeft gehad op de Belgische entertainmentwereld.

Angèle Van Laeken

Een zangeres die meer tot het heden spreekt, is Angèle Van Laeken, die de meeste zullen kennen als Angèle. Deze dame boekt het meeste succes in Wallonië en Frankrijk, maar ook in Vlaanderen is ze zeker niet onopgemerkt gebleven. Alweer vijf jaar geleden kwam haar debuutalbum ‘Brol‘ uit en sindsdien heeft er nog veel meer muziek gevolgd. Een echte hit waarmee ze is doorgebroken, heet ‘Tout oublier’. Misschien valt het je op, maar ze zingt dus eigenlijk alleen maar in het frans.

Angèle staat, als de jongedame die ze is, ook bekend om feministische boodschappen in haar muziek. Ze heeft een grote invloed op jongere generaties en wordt bewonderd om haar authenticiteit en toewijding aan het bespreken van belangrijke sociale kwesties. Een echte dame zoals je die van haar leeftijd nu zou verwachten, dus.

De top tracks van Angèle

Feitje: op Instagram heeft Angèle al richting de 4 miljoen volgers. Een hele prestatie, voor iemand die uit het ‘onbekende’ België komt, waar slechts zo’n 12 miljoen inwoners wonen. Ook op haar YouTube loopt het aantal abonnees steeds verder op. Nu staat de teller al op 1,6 miljoen.

Hoe word je tegenwoordig nog zangeres?

Het is lang niet voor iedereen weggelegd om succesvol door te breken in hetgeen dat ze leuk vinden. Je zal daarom zeker wat moeite in dat traject moeten steken. Dus, volg zanglessen, schrijf je eigen nummers, creëer een unieke stijl, bouw aan je online aanwezigheid en bouw een fanbase op. Netwerk met muziekanten, overweeg om mee te doen met een talentenjacht en heb geduld, doorzettingsvermogen en moed. Wellicht weet jij dan een succesvolle carrière te starten.

Maar, gezien dit een mannenwebsite en we praten over het succes van vrouwen, is bovenstaand advies misschien op een verkeerde plek neergezet. Ach, doe ermee wat je wil en klik nog eens een liedje van Axelle Red aan. Tot de volgende keer!