ASMR afkorting een meer nuttige informatie over dit fenomeen

woman in gray long sleeve shirt using macbook pro

Sinds een aantal jaar is het opkomen van ASMR ontzettend populair. Er zijn YouTubers er hun hele kanaal aan wijden en personen die er met hun leven op zweren. Als je het eenmaal hebt ervaren, wil je nooit meer anders. Tenminste, dat geldt voor een grote groep mensen, maar tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook velen bij wie het kippenvel op de armen gaat staan.

In deze blog willen we in ieder geval vertellen wat de afkorting van ASMR inhoudt. Verder zullen we je nog meer relevante en interessante informatie over het onderwerp aanbieden. Zo kan je misschien overwegen of het iets voor jezelf is en of jij er ook zon sensatie door ervaart. Well, hoe je het ook wendt of keert, het is nu toch echt tijd om te beginnen met alle informatie!

Betekenis van ASMR

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Deze term verwijst naar een aangename tinteling die sommige mensen ervaren bij het horen van bepaalde geluiden of het zien van specifieke visuele stimuli. Deze sensatie begint meestal in de hoofdhuid en verspreid zich vervolgens door het lichaam. In principe zou het moeten leiden tot diepe ontspanning en een gevoel van welzijn. Echter ervaren sommige mensen die specifieke tinteling als iets vervelends. Het hoeft dus niet voor iedereen ‘fijn’ te zijn.

Een korte geschiedenis

De oorsprong van ASMR ligt grotendeels in online gemeenschappen, waar mensen begonnen. met het delen van hun ervaring. Dit zou ongeveer in 2010 zijn gaan spelen, toen Jennifer Allen het fenomeen een naam gaf, of te wel ASMR. Sinds 2010 zijn er talloze video’s online gekomen en wordt ASMR ook meer op wetenschappelijke basis onderzocht. Toch wel interessant, omdat het gaat over bepaalde triggers die in je hersenen plaatsvinden. Gezien de mens in principe nog maar heel weinig van hersenen begrijpt en weet, is het idee van ASMR misschien voor jou ook nog wel tien keer interessanter.

Populaire ASMR triggers

Bij AMSR gaat het in de basis over niets anders dan triggers. We bedoelen, zonder trigger geen ASMR-sensatie, toch? Maar goed, die triggers, daar zijn er nogal wat van. In onderstaande lijst lees je een aantal van de meest populaire ASMR triggers:

  • fluisterende stemmen
  • zachte aanraking
  • repetitieve geluiden (tikken of kraken)
  • gieten van vloeistoffen
  • eetgeluiden
  • het openslaan van bladzijden
  • handbewegingen

Door te luisteren (en te kijken) naar deze triggers, ervaar je mogelijk een ASMR gevoel. Het wordt vaak gebruikt als natuurlijke manier om stress te verminderen, de slaapkwaliteit te verbeteren en concentratie te verhogen. Om die reden is het soms een nuttig middel voor mensen die lijden aan angststoornissen of slaapproblemen. Lig jij bijvoorbeeld elke avond te woelen en te draaien omdat je niet kan slapen, probeer het eens uit, zouden we zeggen. Het kan in principe niet veel kwaad en heeft al talloze anderen geholpen bij het verhelpen van dit probleem.

Soorten ASMR-content

ASMR-video’s zijn er in verschillende vormen, waaronder fluisterende video’s waarin de presentator zachtjes praat, tapping video’s waarin objecten zachtjes worden getikt of gekrabd, en roleplay video’s waarin alledaagse situaties worden nagebootst om ontspanning te bevorderen. In principe staat daar een belangrijke soort content niet tussen, want wat dacht je van het luisteren naar eetgeluiden?

Een bekende ASMR-YouTuber, als we dat zo kunnen noemen, is Zach Choi ASMR. Hij heeft inmiddels al meer dan 26 miljoen abonnees en plaatst regelmatig videos waarin je hem kan horen en zien eten. De meest bekeken video op zijn kanaal is onderstaande video met Stephanie Soo. Ben je benieuwd? Schroom dan niet om delen van onderstaande video te bekijken.

Bron: YouTube, Zach Choi ASMR

Veel van de ASMR die je zal vinden, komt uit het buitenland. Toch zijn er ook Nederlandstalige ASMR specialisten. Zij vertellen je graag over wat ze doen, wat voor sensaties iets bij je kan oproepen en voeren het ook nog eens voor je uit. Een voorbeeld daarvan kan je bekijken in onderstaande video.

Bron: YouTube, ASMR Bluekatie

Hoewel veel mensen profiteren van ASMR, is er ook kritiek geweest op de praktijk, met name met betrekking tot de wetenschappelijke erkenning ervan en de ethiek van sommige ASMR-content. Maar goed, we houden het hier liever positief en richten ons graag op die kant van ASMR.

Zelf ASMR ervaren

Heb je zoiets van dat het wel iets voor je kan zijn, dat ASMR, dan is het tijd om zelf de ASMR te ervaren. Belangrijk is dat je een rustige en comfortabele omgeving creëert. Vervolgens is het tijd om te experimenteren met verschillende triggers. Dat jouw hart niet sneller gaat kloppen door eetgeluiden vanwege zoiets als misofonie, betekent niet dat het getik op een glazen fles ook vervelend vindt. Nouja, uiteindelijk zal je ontdekken wat voor jou werkt (of niet). Een tip die wij je nog zouden willen meegeven, is om ASMR te luisteren met een noise cancelling koptelefoon of oortjes. Dit zorgt voor de ultieme ervaring, zonder dat je wordt afgeleid door al het andere geluid om je heen.

Conclusie

ASMR is een fascinerend fenomeen dat de afgelopen jaren aanzienlijke aandacht heeft gekregen. Met een breed scala aan voordelen en toepassingen heeft het de potentie om een blijvende impact te hebben op het gebied van ontspanning, welzijn en creativiteit. Mocht je er geïnteresseerd in zijn, dan zijn wij absoluut niet degene die je er in tegenhouden. Met andere woorden, geniet ervan en heb veel plezier met het luisteren en bekijken van alle video’s.