Alles wat je wil weten als je in een situationship zit

man kissing woman's forehead

Ben je een boomer, dan heb je waarschijnlijk geen idee wat een ‘situationship’ is. De gemiddelde millennial en vrijwel alle gen z-ers zullen ongetwijfeld wel weten wat het inhoudt. Sterker nog, die laatste groep zal het bijna als een serieuze relatiestatus aanduiden. Relatiestatus? Ja, zeker, daar heeft het inderdaad het een en ander mee te maken.

In deze blog vertellen we je, zoals je in de titel al zag, alles wat je wil weten als je een situationship zit. Dit houdt in dat we nog maar eens vertellen wat het inhoudt, maar ook hoe je er misschien uit kan komen. Als je dat natuurlijk wil. Nou ja, het handigste is dat je gewoon verder leest en op die manier ontdekt wat je er over had willen weten. Have fun!

Wat is een situationship?

Een ‘situationship’ is een informele relatie tussen twee mensen die kenmerken heeft van een romantische relatie, maar zonder de officiële toewijding of duidelijke verwachtingen. Situationships kunnen ontstaan wanneer mensen de behoefte voelen aan intimiteit of verbondenheid, maar niet klaar zijn voor een traditionele relatie of geen interesse hebben in de bijbehorende verplichtingen. Het zou ook kunnen zijn dat een van de twee een echte relatie een beetje afhoudt en dat dit het gevolg ervan is.

Hoe lijkt het bij het koppel zo dat ze een relatie hebben als je ze samen ziet. Maar, als ze apart van elkaar zijn, zo het net zo goed nog een single kunnen zijn. Belangrijk om te weten is dat een situyitonship méér friends with benefits is, maar minder dan een echte relationship.

Tekenen dat je in een situationship zit

Het kan lastig zijn om te bepalen of je in een situationship zit, vooral omdat de grenzen vaag zijn en er geen duidelijke toewijding is. Wellicht dat de onderstaande tekenen je wat meer helderheid bieden.

  • Gebrek aan volledige toewijding

Een van de tekenen van een situationship is het gebrek aan duidelijke toewijding van beide partijen. Er is geen officiële titel voor de relatie en beide mensen kunnen andere ideeën hebben over waar de relatie naartoe gaat.

  • Onzekerheid

Onzekerheid is vaak een constante metgezel in een situationship. Mensen kunnen zich afvragen waar ze staan ​​met hun partner en wat de toekomst voor hen beiden inhoudt. Het is vervelend, maar hoeft niet bij alle mensen in een situationship plaats te vinden; sommigen kiezen namelijk bewust voor zo’n relatie

  • Geen communicatie over de toekomst

In een situationship vermijden mensen vaak gesprekken over de toekomst. Ze kunnen bang zijn om de relatie te definiëren uit angst om de ander af te schrikken of omdat ze zelf niet zeker zijn over wat ze willen. Verder dan volgende week, wordt niet gepland en ouders worden niet ontmoet, om maar een voorbeeld te noemen.

Gezien het dus geen specifieke definitie heeft, is het lastig om er een duidelijk definitie aan te geven. Toch hopen we dat dit om een manier wel duidelijk is.

De voor- en nadelen van een situationship

Overweeg je zelf een situationship? Denk dan even aan de volgende punten. Althans, dat hoeft natuurlijk niet, maar het kan ook geen kwaad als je het wel doet. Hopen we. Dus.

Voordelen

In een situationship hebben mensen vaak meer vrijheid om hun eigen leven te leiden zonder zich zorgen te maken over de verwachtingen van een traditionele relatie. Je kan in principe gaan en staan waar je wil en als je de behoefte hebt om met elkaar te zijn, kan je dat altijd voorstellen. Als degene je op een moment afwijst, dan hoeft hij of zij daar geen verantwoording over af te leggen, al is dat natuurlijk wel handig. Maar goed, je hebt wel een diepere band dan zoiets als friends with benefits en kan tegelijkertijd genieten van je vrijheid. Sounds wonderful, right?

Nadelen

Zit je ongewenst in een situationship? Dan zal je waarschijnlijk veel van de nadelen van zoiets dergelijks ervaren. De ‘vaagheid’ of de ‘alles behalve vastigheid’ kan namelijk emotioneel gezien erg zwaar zijn. Op een manier geeft het geen zekerheid voor de toekomst en dat is juist wel iets waar de meeste mensen stiekem naar hunkeren. Daarnaast is kan het ontbreken van duidelijke grenzen en toewijding leiden tot een gebrek aan stabiliteit in de relatie. Of nou ja, wij vroegen ons vanaf het begin al af hoe ‘stabiel’ je zoiets als dit kan noemen. But who are we to complain, toch?

Blijven doorgaan of beëindigen?

Al die overwegingen leiden bij ons tot de vraag wanneer je ervoor kiest om te blijven doorgaan met een situationship of wanneer je ‘m dient te beëindigen. Goed, daarvoor zullen we een aantal zaken op een rijtje zetten. Neem allereerst de tijd om na te denken over wat je echt wilt uit de relatie en of een situationship voldoet aan je behoeften. Praat bijvoorbeeld ook met je partner over gevoelens en verwachtingen, zodat je daar ook duidelijkheid in kan scheppen. Daarna is het goed om grenzen op te stellen en je verwachtingen mogelijk in te perken. Mocht dit zijn afgesproken, maar loop je tegen een van de volgende punten aan:

  • Gevoelens van frustratie en verwarring
  • Gebrek aan emotionele vervulling
  • Verlangen naar meer stabiliteit en duidelijkheid

dan is het wellicht tijd om verder te gaan en naar een partner te zoeken die wel een echte relationship met je wil aangaan. Want, hoe leuk iemand ook is, als je er zelf aan onderdoor gaat, is het wellicht toch niet de partner van je dromen hoe je dat had gehoopt.

Conclusie

Situationships kunnen complex en verwarrend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent als je er in eentje zit. Door open communicatie, zelfreflectie en het stellen van duidelijke grenzen, kun je beter omgaan met de uitdagingen die een situationship met zich meebrengt. Denk jij dat dit iets voor jou is? Ga er dan lekker voor! Echter is er ook niks mis als je wil voldoen aan het standaard huisje-boompje-beestje verhaal.