Het internet brengt veel gemakken met zich mee. De wereld is ineens een stuk kleiner geworden en daarmee zijn we letterlijk ‘wereldwijs’. Je kan opzoeken wat je wil en op elke vraag vind je wel een antwoord. In contact komen met anderen is makkelijker dan ooit en kunt iedereen, van wie je dat wil, op de hoogte stellen van je bezigheden.
Helaas is niet alles zo positief aan het internet. Mensen worden opgelicht op talloze manieren en niet iedereen is zo eerlijk als je misschien denkt. Er is sprake van de verspreiding van fake news, het ontstaan van clickbait, phising, cyberstalken, ransomware, Ddos-aanvallen en nog veel meer. In deze blog richten we ons in het specifiek op grooming.
Betekenis van grooming
Grooming, in zijn meest verontrustende vorm, verwijst naar een manipulatieve strategie waarbij een persoon, bekend als de groomer, doelbewust een emotionele band opbouwt met een ander individu om misbruik te vergemakkelijken, meestal van seksuele aard.
In makkelijke taal: grooming is het woord dat de situatie omschrijft van een digitale kinderlokker. Er is een vooropgesteld doel van een volwassene om online contact te leggen met een kind. De intentie die daarbij gepaard gaat is het plegen van seksueel misbruik. Hieronder valt onder andere het punt om een kind zover te krijgen naakte video’s en foto’s te delen.
Opmerking: grooming kan ook offline plaatsvinden, maar tegenwoordig zijn veel gevallen online.
Het gevolg van grooming
Nu is bovenstaand feit natuurlijk al verschrikkelijk. Een meerderjarige haalt het in zijn/haar hoofd om een kind te misbruiken, hoewel het nog niet eens altijd betekent dat ze elkaar in het echt ontmoeten. Maar goed, vindt er ‘grooming’ plaats, dan kan dat in principe leiden tot de volgende punten:
- de volwassene overtuigd de minderjarige om naaktfoto’s te sturen
- de volwassene stuurt seksueel getinte berichten naar de minderjarige
- de volwassene overtuigd de minderjarige om zich voor de webcam uit te kleden
- de volwassene gebruikt de naakte beelden als middel om nog meer beelden te ontvangen, tegen de wil van de minderjarige in. Doet hij of zij niet wat de volwassene zegt, dan dreigen de beelden online te komen staan
Dit is om uiteindelijk één doel te bereiken:
‘De volwassene gebruikt de naakte beelden als dreigement om elkaar in het echt te ontmoeten en te misbruiken.’
Belangrijk is om te vermelden dat, zonder een ontmoeting maar met het versturen van seksueel getinte beelden, dit officieel gezien niet onder grooming valt. Grooming gaat er dus ook echt om dat een kind uiteindelijk wordt gelokt naar de persoon kwestie. Overigens moeten we daar ook bij vermelden dat bij dat andere geval er nog steeds een strafbaar feit wordt gepleegd. Schroom je niet om aangifte te doen.
Aangifte doen
Hoe moeilijk het ook voor het slachtoffer is, alleen als er aangifte wordt gedaan, kan de politie in actie komen. Weet dat de politie is om je te helpen en dat zij de mensen op de zaak zullen zetten die hierin ‘gespecialiseerd’ zijn en je op je gemak stellen. Naar je ouders stappen is overigens wellicht een eerste stap. Bij het doen van aangifte kan je je voorbereiden door:
- het verzamelen van chatgesprekken
- het verzamelen van foto’s
- …
De groomer is op verschillende manieren te herkennen, dus zoek tussen het bewijsmateriaal ook alvast naar teksten waarin hij zegt dat je niks mag zeggen hierover tegen een ander. Zoek verder naar punten waar je onder druk wordt gezet om dingen te doen die je eigenlij niet wil doen. En, geen zorgen, als je dit te confronterend vindt, kan je het ook laten doen door de politie.
Grooming tegengaan
Veel minderjarigen zijn simpelweg te bang/ schamen zich om te vertellen wat er nu precies aan de hand is. Het leidt ertoe dat er nog veel te veel groomers bestaan die niet worden gestraft wat ze hebben gedaan. Ze kunnen het zelfs met meerdere slachtoffers proberen en elk slachtoffer raakt, bij het niet uitspreken, in een vicieuze cirkel waar ze niet meer uitkomen. Gelukkig probeert, onder andere, de politie op steeds meer manieren grooming tegen te gaan. Dit gebeurt onder andere door:
- Lokpuber
De politie doet zich voor alsof ze een puber zijn. Ze komen er achter welke groomers zich op het internet voortdoen en lokken die personen in de val. In plaats van dat een minderjarige slachtoffer wordt, wordt de groomer op voorhand getraceerd, opgezocht en veroordeeld. Precies zoals je het graag wil zien.
- Voorlichting
De gevaren van het internet, waaronder dus het gevaar van grooming, dient duidelijk te worden gemaakt aan tieners. Stuur bijvoorbeeld nooit, ook niet aan je geliefde, pikante foto’s. Doe je het toch, stuur dan iets waar je onherkenbaar op staat. Vraagt iemand zomaar om je adres, geef dat ook nooit. Wees voorzichtig met het delen van andere persoonlijke informatie met een vreemde, tenzij je deze persoon in het echt ook al jarenlang kent, etcetera, etcetera. Op deze manier wordt er in elk geval ingezet op preventie.
Conclusie
Dus, grooming is een manipulatieve praktijk waarbij daders misbruik maken van het vertrouwen van kwetsbare individuen om hun eigen doeleinden te bereiken. Het is van vitaal belang dat ouders, verzorgers, onderwijsinstellingen en wetgevers zich bewust zijn van de risico’s van grooming en actief stappen ondernemen om kinderen te beschermen. Dit omvat het bevorderen van online veiligheid, het herkennen van waarschuwingssignalen en het bieden van toegang tot passende hulpverlening voor slachtoffers. Door gezamenlijke inspanningen kunnen we een veiligere omgeving creëren waarin kinderen vrij kunnen opgroeien zonder het risico te lopen slachtoffer te worden van deze verontrustende praktijken.